Skip to main content

İnsan sağlığı her şeyin başında geliyor. Gıda ürünlerindeki tüketim standartları ise bu kapsamda oldukça önem arz ediyor. Belirli bir yönetmelik dâhilinde, ürünlerin ambalajında TETT gibi bir ibare yer almaktadır. Peki, TETT ne demek? Açılımı nedir? Son tüketim tarihi ile bir farkı var mı? Tüm detaylar yazımızda.

TETT Ne Demek?

Türkçe’de TETT açılımı, “Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi” anlamına gelmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın her ürün için son kullanma tarihi kapsamında uygulanmaktadır. Fakat TETT, bundan farklı olarak ürünün tarihi geçse bile özelliklerini koruduğu takdirde tüketilebileceği tarihi belirtir.

TETT Ne Demek?

TETT Ne Demek?

 

STT veya SKT Ne Demek?

Son Tüketim Tarihi daha çok Son Kullanma Tarihi olarak da bilinir. Bozulması kolay olan ve kısa süre içinde tüketilmediğinde insan sağlığı açısından tehdit oluşturabilecek gıdaların üzerindeki tarihtir.

Son Tüketim Tarihi

Son Kullanma Tarihi

 

TETT ve SKT Farkı Var Mı?

Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT), bir ürünün uygun koşullarda saklandığında son güne kadar özelliklerini koruduğunu ifade eder. Dolayısıyla son Kullanma Tarihi (SKT) ile karıştırılmaması gerekir.

 

TETT Geçerse Ne Olur? O Ürün Tüketilebilir Mi?

TETT ile SKT terimlerinin farklı olduğunu açıklamıştık. Tavsiye edilen tüketim tarihi geçen ürün halen tüketilebilir. Sadece ürünün ilk günkü özellikleri farklılaşmaya başlar. Yani tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Her ihtimale karşı tüketici, ürünü tüketmeden evvel ilgili ürünün ambalajına, kokusuna ve tadına bakarak kontrol etmelidir.

Tüketicilerin %70’inden fazlası, STT ve TETT arasındaki farkı bilmedikleri için tüketilebilir durumda olan birçok gıdayı çöpe atmaktadır!

 

STT (SKT) Geçerse Ne Olur?

Son Tüketim Tarihi (STT) adından da anlaşılacağı üzere bir ürünün tüketilmesi gereken en son tarihtir. Bu tarihten sonra ürünün tüketimi çeşitli hastalıklara sebebiyet verebilir. Dolayısıyla görüntüsü, kokusu ve tadı normal görünse dahi SKT tarihinden sonra hiçbir ürün tüketilmemelidir. Et, süt, peynir gibi ürünler çabuk bozulduğu için bu kapsamda değerlendirilebilir.

Kısaltması Tanımı Tüketimi
TETT Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi Bu tarihten sonra ürünün kontrolünü yaparak tüketmenizde bir sakınca yoktur.
STT / SKT

Son Tüketim Tarihi

Son Kullanma Tarihi

Bu tarihten sonra tüketilmemesi gerekir.

 

TETT ve SKT Bildirimi Yapılması Zorunlu Olmayan Ürünler

TETT ve SKT Bildirimsiz Gıdalar

Ürün üzerinde TETT veya STT tarihleri olması gerektiğinden bahsettik. Bazı ürünlerde ise özellikleri itibariyle tarih bildirimi yapılması zorunlu değil. Bu ürünler;

  • Unlu mamüller (1 gün içinde tüketilmesi kaydıyla)
  • Şeker (katı halde)
  • Sirke
  • Sakız
  • İnsan tüketimine uygun tuzlar (iyotlu tuzlar bunların dışındadır)
  • Meyve ve sebzeler
  • Şekerleme ürünleri (aroma ve renklendirme içerenler)

 

TETT Kodları Ürün Üzerine Nasıl Basılır?

TETT ne demek artık öğrendik. Şimdi ise bu kodlar ürün üzerine nasıl basılıyor ona kısaca değinelim. Ürün üzerindeki TETT kodları, inkjet kodlama makineleri tarafından basılmaktadır. Gıda üreticisi olan firmalar bu endüstriyel makineleri, inkjet kodlama sistemleri satan firmalardan tedarik etmektedir.

Ürün üzerinde bulunması gereken TETT veya STT kodları, insan sağlığı açısından çok fazla önem arz ettiğinden silinmeyecek kalitede inkjet makineleri tarafından basılmalıdır. Bu noktada gıda üreticilerinin, ürünlerinin yasal düzenlemelere uygun olması adına, sektörde yer etmiş kaliteli cihazları tercih etmesi önemlidir.

Electrojet olarak; 65 ülkede distribütörlüğü bulunan, sektörün öncü firmalarından, Singapur merkezli Rynantech (Thermal İnkjet) firmasının Türkiye Ana distribütörüyüz. TETT, STT veya diğer tüm kodlama ihtiyaçlarınız için profesyonel çözümler sunmaktayız.

İşletmeniz İçin En Uygun Cihazları Öğrenmek ve Bunlar Hakkında ÜCRETSİZ Bilgi Almak İçin Bize Ulaşın.