Skip to main content

Pandemi’den sonra Endüstri 4.0 etkisi ile markalama ve kodlama endüstrisini neler bekliyor? Sürdürülebilirliği dikkate alarak çok daha etkili teknolojilerle yenilikler yaparken, Endüstri 4.0’a farklı bir bakış açısı ile bakıyoruz. Makine ve veri ile desteklenen bağlantılı sistemlerin nasıl akıllı fabrikalara dönüşeceğini ele alıyoruz.

İzlenebilirlik, her zaman öneme sahip olsa da, hiç bu kadar önemli hale gelmemişti. Pandeminin etkisindeki sağlık sistemleri, aşıların hızlı bir şekilde geliştirilmesi ve bunların doğru olarak bilgilerinin görüntülenmesinden sorumludur. Bu bilgilerin görüntülenmesi ile sahte ilaçların pazara girmesinin önüne geçilmektedir. Benzer şekilde yiyecek ve içeceklerin hem birincil, hem de ikincil ambalajlarında tavsiye edilen tüketim tarihi, son kullanma tarihi ve beslenmeye ilişkin detaylı bilgilerin olması gerekmektedir.

Pandemi nedeniyle artan paketlenmiş gıda tüketimi, ambalaj malzemelerinin tüketimini de ciddi şekilde arttırmıştır. Buna bağlı olarak ilgili alanda inkjet kodlama, lazer markalama ve işaretleme sistemleri etkin olarak pazarın büyümesini sağlamıştır. P&S Intelligence, küresel kodlama ve işaretleme sistemlerinin pazar payının 2030 yılında 7,5 milyar $ seviyesini aşacağını iddia etti.[source]

Endüstriyel Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar: Termal Mürekkep Püskürtmeli Teknolojiye Geçiş

Mevcut baskı endüstrisi, bu alandaki yeni ihtiyaçlara cevap vermek için mürekkep püskürtmeli yazıcılara yöneldi. Bu yazıcılarda yaygın olarak bulunan iki farklı teknoloji dikkat çekiyor. Bunlar;

  • Sürekli Mürekkep Püskürtmeli (CIJ)
  • Termal Mürekkep Püskürtmeli (TIJ)

Sürekli mürekkep akışı sağlayan CIJ yazıcılarla kıyaslandığında TIJ, gereken durumlarda damlacık üreten bir tür isteğe bağlı damla (DOD) mürekkep püskürtme teknolojisi olarak ifade edilebilir. Daha fazla alt tabaka üzerinde çalışma yeteneği ve maliyet avantajından dolayı TIJ, ilaç ve gıda ambalajı gibi birçok alanda tercih ediliyor. Gözenekli ve gözeneksiz alt tabakalardaki baskı teknolojisinin öncelikli tercihi haline geliyor.

RYNAN olarak piyasaya az bakım gerektiren, düşük maliyetli, kullanımı kolay ve çevreye duyarlı olan yeni nesil termal mürekkep püskürtmeli (TIJ) teknolojileri sunuyoruz.

 

Üretimlerimizin Temeli: İnovasyon

Endüstri 4.0 kapsamında devre kartı teknolojisinde yaşanan değişimlere bağlı olarak TIJ için gerekli olan alan, artık daha küçüktür. R20 serisi yazıcımız, herhangi bir bilgisayara ihtiyaç duymadan üretim hatlarına kolay bir şekilde entegre edilebilir. Üretim alanının herhangi bir noktasında rahatlıkla çalıştırılabilen kompakt 7” dokunmatik ekranı olan bir kontrol paneline sahiptir. Yüksek hızlı baskı için aynı anda iki tane baskı kafasının kullanımına izin verir. Ayrıca evrensel kontrolör, kolay kullanım sağlar.

Bakımsız İnkjet Kodlama Makinası Tarih kodlama makinası

RYNAN, endüstriyel baskı uygulamalarında kullanılmak üzere yüksek kalite sulu, solvent ve UV LED kürlenebilir mürekkepler sunmaktadır. Yeni nesil teknolojilere sahip olan bu sulu mürekkeplerimiz, solmaya ve suya karşı dayanıklıdır. Esnek ambalajlara ve ince filmlerde mükemmel bir okunabilirlik sağlar.

Solvent mürekkeplerimizin içerisinde BPA ve Benzofenon bulunmaz. Güvenlik standardı için bu hususlar önemlidir. UV LED kürlenebilir mürekkeplerimiz ise daha fazla alt tabaka tipine baskı yapmak için kullanılabilir. Bu özelliği ile gıda ambalajı sanayisindeki ısıya duyarlı olan esnek folyolar için son derece uygundur.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Aldığımız Besinlerin Son Kullanma Tarihine Bakmak Neden Önemlidir?

 

Teknoloji Verimliliğin Artmasını Sağlar

Teknolojik açıdan geliştirilen mürekkeplerimiz, kapak çıkarma süresinin artmasını sağlayarak en az üretim kesintileri ile aralıklı baskıyı mümkün hale getirdi. Yapılan yoğun AR-GE çalışmaları ile gözeneksiz alt tabaka kapsamını arttıran benzersiz mürekkep formüllerinin geliştirilmesi sağlandı. Mürekkep yönetimi kartuş sistemimiz, mürekkep türünü otomatik olarak tanımakta ve en iyi baskı için mürekkep parametrelerini ayarlamaktadır.

R20 Reach inkjet kodlama cihazı ile artık düzgün olmayan ve kavis yüzeylere de baskı yapmak mümkün. TIJ teknolojisindeki 10 mm’lik atış mesafesi ile baskı okunabilirliği yüksek atış mesafelerinde dahi CIJ sistemleri ile kıyaslanabilir hale geldi.

Tüm bu özellikler, R20 Reach’i konserve ve şişeleme hatları ve düzensiz paketleme ve endüstriyel bileşenler gibi doğrudan ürün baskısı için çok etkili bir aday haline getirdi.

 

Daha Az ile Daha Yüksek Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilirlik, global çapta önemli hale gelirken, işletmeler ise karbon salınımını azaltmak için farklı çözümler arıyorlar. TIJ yazıcılar, CIJ yazıcılara göre %80 daha az güç tüketerek tasarruflarıyla öne çıkarlar.

CIJ sistemlerinde, baskı esnasında çevreye salınan yüksek organik bileşenlere sahip olan solvent mürekkepler kullanır. Buna karşın TIJ sistemlerinde ise RYNAN tarafından geliştirilen çevre dostu mürekkepler kullanılır.

Ayrıca CIJ sistemlerindeki solvent mürekkepler, periyodik bakımlarda çalışma alanı ve baskı makinelerinin etraflarına saçılabilir. Bundan dolayı temizlik için ek solvent kullanımı gerekir. Geliştirdiğimiz TIJ mürekkep kartuşlarımız ise bağımsızdır ve sadece baskı için gerekli olanı kullanır. Böylece sağlık risklerini ve çevreye olan zararları önemli ölçüde düşürür.

 

Dördüncü Sanayi Devrimi: Endüstri 4.0 Neye Benziyor?

Endüstri 4.0 veya bilinen diğer adıyla Dördüncü Sanayi Devrimi her geçen gün biraz daha fazla kendisini hissettiriyor. Endüstri 3.0’da bilgisayarlar ve otomasyon sistemleri merkezdeydi. Bu Dördüncü Sanayi Devrimi’nde ise “akıllı fabrikaları” gerçeğe dönüştürmek için bağlantılı sistemler, gömülü sensörler, yapay zeka, bulut bilişim ve makine öğrenimini kullanacak.

Günümüzde her ne kadar birçok üretim hattında otomatik süreçler bulunsa da, bağlantı eksiklikleri vardır. Bağlantı eksikleri nedeniyle meydana gelen sorunların belirlenmesi, raporların oluşturulması ve boşlukların doldurulması için insan faktörü gerekir.

Endüstri 4.0 ile gerçekleşecek olan akıllı fabrikalar; üretim hattının optimize edilmesi için bağlantılı sistemlerin bulunduğu, verilerin gerçek zamanlı paylaşıldığı ve analiz edildiği üretim alanlarıdır.

 

Endüstri 4.0 Teknolojisi Kodlama ve Markalama Sektöründe

Akıllı fabrikaların her geçen gün biraz daha yakınlaşması, üreticilerin teknolojilerini geliştirerek buna hazırlanmasını zorunlu kılıyor. Aşağıda, Endüstri 4.0’da yer alan teknolojilerin verimliliği nasıl arttıracağına dair değerlendirmeler yer almaktadır:

  • Bağlı sistemlerden meydana gelen bir ağdan gerçek zamanlı olarak veri toplanmasına ve önleyici veri analitiğine imkân verir. Kodlama ile otomasyon teknolojisini birleşmesi sayesinde ekipman arızaları veya kartuş değişimleri sırasındaki kesinti süresinin önemli ölçüde azalmasını sağlar.
  • Bulut tabanlı bilgi işlem sistemleri, müşterilerin veya iş ortaklarının uzaktan makinelerin nasıl çalıştığını görüntülemesine imkân verir. Bu durum, rutin bakımlara ilişkin bazı sorunların önceden tespit edilmesini sağlayabilir.
  • Robotlar, daha önce insan müdahalesinin gerektiği ve tekrarlayan görevler için kullanılabilir.
  • Gerçek zamanlı olarak alınan üretim verilerinden yola çıkarak tahmine dayalı şekilde envanter ve talep analitiğini oluşturur. Üretim programı ve tedarik zinciri de yine bu verilere göre optimize edilir.
  • Sensörlerin kullanılıyor olması ile üreticilerin olası sorunlara karşı uyarılmasını ve arıza sürelerinin kısalmasını sağlayabilir. (Örneğin; baskı üretimine etki edecek nem ve sıcaklık gibi değişkenlerin normal olmayan seviyelerde tespiti ya da ekipmanın optimum performans göstermemesi vb.)
  • Makine öğrenimi, ekipmanların verimliliğini ve performanslarını otomatik olarak arttırmak için sensörlerden gelen verileri analiz eder.

 

Sektörün Yükselişi

Günümüzde üreticiler, kesinti sürelerini en aza indirgemek ve kesintilerden kaynaklı olan riskleri ortadan kaldırmakla ilgilenmektedir. Yakın gelecekte bağlantılı sistemler ve yapay zeka, üreticilerin bu alandaki ihtiyaçlarına gerçek zamanlı yanıt vermelerini, geliştirmelerini ve uyarlamalarını daha kolay hale getirecektir.

Pandemi ile mücadele sürerken Endüstri 4.0 her geçen gün biraz daha yaklaşıyor. Gelişen bu yeni teknolojiye ayak uydurup, treni kaçırmamak bir markanın artık olmazsa olmazı. RYNAN olarak temel hedefimiz kodlama ve markalama alanında yüksek verimlilik, üretkenlik ve daha düşük israftır. Bağlantılı sistemler, veri ve entegrasyon ile birlikte değişken talepler daha etkili olarak tahmin edilebilir. Böylece üretim hatlarındaki devamlılığı sağlayan akıllı kodlama ve markalama sistemleri geliştirilebilir.

Rynan Brand Image

Electrojet olarak; 65 ülkede distribütörlüğü bulunan, sektörün öncü firmalarından, Singapur merkezli Rynantech (Thermal İnkjet) firmasının Türkiye Ana distribütörüyüz. TETT, STT, markalama veya diğer tüm kodlama ihtiyaçlarınız için profesyonel çözümler sunmaktayız. Daha detaylı bilgi almak için bugün iletişime geçin.

İşletmeniz İçin En Uygun Cihazları Öğrenmek ve Bunlar Hakkında ÜCRETSİZ Bilgi Almak İçin Bize Ulaşın.




    Selçuk ALPTEKİN

    Yazar, inkjet kodlama sektöründe 20 yılı aşkın bir süredir tecrübe sahibidir. Electrojet firmasında satış yöneticiliği görevini üstlenmiştir.

    Leave a Reply