Skip to main content

Üretim aşamasında ürünlere eklenen etiketler ve kodlar birçok sektör için büyük bir öneme sahiptir. Eklenen kodların bir kısmı üreticilerin, diğer kısmı ise tüketicilerin ihtiyaç duyduğu bilgilerdir. Bu gerekliliklerin haricinde de ilgili yasal mevzuat nedeniyle de ürünlerin üzerinde kodların bulunması gerekir. İşte bu kadar önemli olan kodlar, markalama makinesi ile ürünlerin üzerine kalıcı ve okunabilir olarak yazılır.

Ürünlerin üzerine yazılan kodlar; son kullanma tarihi, seri numarası, üretim tarihi ve parti numarası gibi bilgilerden oluşur. Söz konusu bilgiler sayesinde ürünlerin son tüketiciye ulaşana kadar takibi yapılır, tüketiciler tarafından hangi tarihe kadar kullanılacağı öğrenilir.

Bu bilgilerin sorunsuz, kalıcı ve okunabilir şekilde basılabilmesi için doğru markalama makinelerinin tercih edilmesi gerekir. Bu ihtiyaçlar için mürekkep püskürtmeli ve termal püskürtmeli gibi seçenekler vardır. Seçim yapmadan önce bu cihazlar hakkında bilgi sahibi olunması önemlidir. Yazımızın devamında, seçim yapmadan önce bilmeniz gereken 5 önemli bilgiyi bulabilirsiniz.

Markalama makinesi ihtiyacınız var ama hangi özelliklere sahip makinelerin işletmeniz için daha verimli olacağını bilmiyor musunuz? Bu rehber tam size göre!

1. Baskı Kalitesi

Markalama makinesi tarafından yapılan baskı kalitesi, kodların okunabilirliği ve kalıcılığı direkt olarak ilgilidir. Teknolojide yaşanan gelişmelere bağlı olarak yapılan baskıların kalitesi de önemli derecede artmıştır. Lazer markalama makineleri, baskı kalitesi ile bu alanda en dikkat çekici seçeneklerdendir.

Seçim yaparken yazıcıların hangi markalama teknolojisini kullandığını ve bunların hangi kalitede baskılar yaptığını dikkate almanız gerekir. Nihayetinde ilgili makinelerin kullanım nedeni kaliteli ve kalıcı baskılar yapılmasıdır.

Metal markalama

2. Baskı Yapılacak Yüzeyin Şekli

Ürün yüzeylerine yapılan kodlamalar, temaslı ve temassız olarak iki ana sınıfa ayrılır. Eğer yüzey düz ise temaslı veya temassız olan seçenekleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ancak düz olmayan yüzeylere baskı yaparken temassız seçenekleri tercih etmeniz gerekir.

Mürekkep püskürtmeli ve termal püskürtmeli yazıcılar, günümüzdeki en popüler seçeneklerdir. Söz konusu seçenekler, farklı yüzey şekillerine kaliteli baskılar yapabilir. İnjekt yazıcılar, uygun maliyeti ile dikkat çekerken, lazer yazıcılar ise kaliteli sonuçları ve daha yüksek maliyetiyle bilinir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Yatay veya Dikey Barkod Yazdırma (Hangisi Size Daha Uygun)

3. Çevre Şartları

Üretim ortamının sahip olduğu şartlar dayanıklılığı direkt olarak etkileyeceğinden seçim yaparken bu hususun mutlaka dikkate alınması gerekir. Örneğin; kahve veya toz formunda olan diğer ürünlerin üretildiği ortamların günlük olarak temizlenmesi gerekebilir. Bu temizliğe rağmen havada halen toz parçacıkları bulunabilir.

Ortam şartlarına en uygun seçimin yapılması ve bazen dayanıklılığın arttırılması amacıyla ek önlemlerin alınması gerekebilir. Ortam şartları, düzenli olarak yapılması gereken bakım işlemlerinin sıklığı açısından da önemlidir. Bütün bu hususlar dikkate alınarak seçim yapılmalıdır.

Kiremit markalama

4. Baskı Yapılacak Yüzey

Baskı yapılacak olan yüzey, kullanılacak mürekkep türünü ve yazıcı çeşidi için önem taşır. Baskının hangi yüzeye yapılacağını dikkate almadan markalama makinesi seçimi hakkında karar verilmemelidir.

Örneğin; soğuk yüzeylere sahip olan ürünler söz konusu olduğunda, yüzeyin alt tabakası dışındaki yoğuşmanın dikkate alınması gerekir. Soğukluk nedeniyle dış yüzeyin bir miktar nemlenmesi ve buna bağlı olarak da mürekkebin tam olarak yüzeye yapışmaması durumu yaşanabilir. Bunun engellenmesi için soğuk yüzeylere uygun mürekkep ve yazıcının tercih edilmesi gerekir.

Elma kasası üzerine markalama

5. Üretim Hızı

Üretim sürecinin hızı ve olası kesintiler, seçim yaparken dikkate alınması gereken önemli hususlardan biridir. Bilindiği gibi üretim hızı, verimliliğin en önemli işaretidir. Üretim teknolojisinin optimize edilmesi ile elde edilen yüksek hız, israfı azaltırken hammadde kullanımını da optimum seviyeye getirir. İnkjet kodlama makinelerinin bu üretim hızına uygun olması gerekir.

İnkjet veya lazer yazıcı kodlamaları, üretim hızının gerisinde kalmayacak hızda yapmalıdır. Ayrıca olası bakım ve arıza sürelerinin de dikkate alınması gerekir. Bu tür kesintileri fabrikanın karşılayıp karşılayamayacağı planlanmalıdır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: CIJ ve TIJ Karşılaştırması: Markalama İçin Hangisi Daha İyi?

SONUÇ

Bütün bunları dikkate alarak yapacağınız seçimler, beklentilerinizi maksimum seviyede karşılayacaktır. Bu süreçte şu soruları mutlaka sormalısınız:

  • Hangi yüzeye baskı yapılacak?
  • Ne kadar hızlı bir baskıya ihtiyacımız var?
  • Baskı kalitesi nasıl olmalı?
  • Üretim ortamı nasıl?

Bu soruların cevaplarına göre yapılacak seçim işletmeniz için en uygun seçenek olacaktır.

Uzman ekibimiz ihtiyaçlarınıza uygun en etkili markalama ve inkjet kodlama makineleri konusunda size özel çözümler üretmekte ve uzman desteği sağlamaktadır.

Electrojet Marka Logosu

Electrojet olarak65 ülkede distribütörlüğü bulunan, sektörün öncü firmalarından, Singapur merkezli Rynantech (Thermal İnkjet) firmasının Türkiye Ana distribütörüyüz. Barkod ve diğer tüm kodlama ihtiyaçlarınız için profesyonel çözümler sunmaktayız.

İşletmeniz İçin En Uygun Tip Kodlama Cihazlarını Öğrenmek ve Bunlar Hakkında ÜCRETSİZ Bilgi Almak İçin Bize Ulaşın.




    Selçuk ALPTEKİN

    Yazar, inkjet kodlama sektöründe 20 yılı aşkın bir süredir tecrübe sahibidir. Electrojet firmasında satış yöneticiliği görevini üstlenmiştir.

    Leave a Reply