Skip to main content

Marketlerden alınan gıdalar, sadece belli bir zamana kadar tüketilebilir. Son kullanma tarihi olarak da bilinen bu zaman diliminden sonra gıdalar tüketilmemelidir. Aksi halde farklı sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Aldığımız besinlerin son kullanma tarihine bakmak neden önemlidir? (STT) Son tüketim tarihi geçmiş yiyeceklerin zararları nelerdir?

Son Kullanma Tarihi (SKT) Nedir?

Son kullanma tarihi; yiyeceğin raf ömrü, yani ne zamandan itibaren tüketilmemesi gerektiğini gösteren tarihtir. Son tüketim tarihi (STT) olarak da bilinir.

 

Saklama Koşullarına Dikkat Edin

Gıdalar için belirlenen son kullanma tarihi, belirtilen saklama koşullarının sağlanması durumunda geçerlidir. Özellikle bazı gıdalarda, saklama koşulları çok büyük bir önem taşır. Gerekli şartların sağlanamaması durumunda gıdalar, raf ömürlerinden çok daha kısa bir süre içerisinde bozulabilir! Dolayısıyla sıcaklık, ışık ve oksijen gibi unsurlara dikkat edilmesi gerekir.

Gıdaların bozulmasının farklı nedenleri olabilir. Bu bozulma nedenlerini veya etkenlerini ortadan kaldırmak için farklı yol ve yöntemler vardır. Dondurmak veya soğutmak, söz konusu yöntemlerin en etkililerindendir. Bahsedilen yöntemler ile yiyecekleri çok daha uzun süre saklamak mümkün olabilir.

Derin Dondurucu

Et ve süt gibi kolay bozulabilen ürünlerin son kullanma tarihleri, sağlık açısından büyük bir öneme sahiptir. Bunların belirtilen tarihlerden sonra yanlışlıkla tüketilmesi, gıda zehirlenmesi ve benzeri problemlere neden olabilir.

Gıdaların üzerine son kullanma tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) konulması, ilgili mevzuata göre bir zorunluluktur. Bu zorunluluk, bütün dünya ülkelerinde vardır.

 

Besinlerin Son Kullanma Tarihi Neden Bu Kadar Önemli?

Aldığımız besinlerin son kullanma tarihine bakmak neden önemlidir? Çünkü, raf ömrü dolan veya SKT tarihi geçen gıdaların tüketilmesi, ağır gıda zehirlenmesi ile sonuçlanabilir. Böyle durumlarda gıdaların üzerinde bakteri oluşumu meydana gelebilir. Gıdaları, doğru şartlarda saklayarak, tarihi geçen gıdaların zararlı ve kötü etkilerinden kaçınmak mümkün olabilir.

 

Son Kullanma Tarihi Geçmiş Yiyeceklerin Zararları

Son tüketim tarihi dolan yiyecekler, her zaman gıda zehirlenmesi ve benzeri olumsuzluklara neden olmayabilir. Fakat üzerlerinde oluşan bakterilerin türüne bağlı olarak hafif veya ağır rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilirler.

Son kullanma tarihi geçmiş yiyeceklerin zararlarına bağlı olarak sindirim sisteminde bazı rahatsızlıklar gelişebilir. Bunlardan sık görülenleri; kusma, karın sancıları ve ishal şeklinde sıralanabilir. Ayrıca sindirim sistemindeki sorunlara ek olarak yüksek ateş, titreme,  baş dönmesi, dehidrasyon ve ciltte hissizlik de gelişebilir.

Bahsedilen olumsuzlukların meydana gelmemesi için yiyeceklerin üzerinde tavsiye edilen tüketim tarihi veya son kullanma tarihinin mutlaka olması gerekiyor. Unlu mamulleri, meyve, sebze gibi paketsiz ürünlerde bu zorunluluk bulunmamaktadır. Diğer tüketim ürünlerinde ise bu tür bilgilerin bulunmadığı gıdalar, insan sağlığı için ciddi bir risk olarak kabul edilmeli ve bunlardan uzak durulmalıdır. Sağlığınız için sadece, inkjet kodlama makinesi kullanarak sattığı besinlerinin üzerine tarih basan işletmelerden alışveriş yapmanız oldukça önemlidir.

Electrojet olarak; 65 ülkede distribütörlüğü bulunan, sektörün öncü firmalarından, Singapur merkezli Rynantech (Thermal İnkjet) firmasının Türkiye Ana distribütörüyüz. Tarih kodlama, lazer markalama veya diğer tüm kodlama ihtiyaçlarınız için profesyonel çözümler sunmaktayız.

İşletmeniz İçin En Uygun Cihazları Öğrenmek ve Bunlar Hakkında ÜCRETSİZ Bilgi Almak İçin Bize Ulaşın.